Pneumokokkvaksine

Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine. Pneumokokkbakterien kan forårsake lungebetennelse og mer alvorlig sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Vaksinen er effektiv mot alvorlig forløp av sykdommen.

Det tar 10-14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt. Effekten av vaksinen avtar over tid. Pneumokokkvaksine bør gis hvert 6. år. Med andre ord er ikke dette en årlig vaksine, det er viktig å være klar over. Det gir ingen gevinst å sette den hyppigere enn hvert 6 år, med unntak av dem som ikke har milt eller en milt som ikke fungerer, dette gjelder svært få mennesker, og disse kjenner til sin tilstand.

For mer utfyllende informasjon, se: Pneumokokkvaksine til risikogrupper - FHI

Tid og sted

Denne kan settes forløpende hos fastlegen når det er indikasjon for det. Av og til vil fastlegekontoret ha noen liggende, hvis ikke kan vaksinen hentes på resept. Vaksinen kan settes samtidig som både influensavaksine og koronavaksine.

Vaksinen har en egenandel som betales legekontoret og/eller apoteket. 

Målgrupper for pneumokokkvaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler at følgende grupper bør ta penumokokkvaksine:

  • Alle personer over 65 år
  • Personer med sykdom som gir immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret. Vaksinen er også anbefalt ved flere kroniske sykdommer og enkelte andre sykdommer som gir økt risiko for pneumokokksykdom. Snakk med fastlegen din om du har en sykdom som utgjør økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom. Se: Pneumokokkvaksine - FHI.
  • Personer som gjennom sitt yrke har økt risiko for smitte som laboratoriepersonell og personer som eksponeres for sveiserøyk.