Alle kan bli alvorlig syke av influensa, men noen risikogrupper er mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. Helsegevinsten kan være stor om disse vaksinerer seg. Husk at også barn og unge i risikogruppene inngår i anbefalingene, ikke bare voksne! Dertil anbefaler Folkehelseinstituttet helsepersonell å ta årlig vaksine mot influensa for å beskytte pasienter, kollegaer og seg selv.
Personer i risikogruppene bør ta vaksine mot influensa hvert år. Dette er nødvendig fordi influensavirus endrer seg hele tiden og vaksinen tilpasses disse endringene hvert år. Effekten av vaksinen avtar også over tid. Det tar 10-14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt.
For å få best mulig beskyttelse bør man vaksinere fra oktober til desember, men man har nytte av vaksinering så lenge det er influensa i omløp.
For mer utfyllende informasjon, se: Influensavaksine til risikogrupper - FHI
Tid og sted
Influensavaksinen til personer i risikogruppene settes hos fastlegen.
Vaksinen har en egenandel som betales legekontoret.
Folkehelseinstituttet kjører ut influensavaksinene til hele landet hver høst. Vaksinene ankommer legekontorene i Tvedestrand innen uke 43 og vil bli satt forløpende deretter. Nærmere tidspunkt blir annonsert på forsiden til kommunens hjemmeside og i Tvedestrandsposten. For avtale tar du kontakt med ditt fastlegekontor når den tid kommer.
Personer i sykehjem og omsorgsboliger vil få tilbud gjennom de kommunale tjenestene de mottar, og ansatte i helse og omsorg får tilbud via jobb.
Om du bor i Tvedestrand og er i risikogruppen, men står uten fastlege, kan du ta kontakt med vaksinekoordinator. Vi vil da finne en løsning for deg. Kontaktinformasjon finner du i avsnittet som omhandler koronavaksine og er et tilbud som kun er åpent i en avgrenset periode når vaksineringen pågår.
De som ikke inngår i målgruppene, men likevel ønsker vaksinen, kan ta vaksinen på apotek.
Målgrupper for influensavaksine
- Folkehelseinstituttet anbefaler at følgende grupper bør ta influensavaksine årlig:
- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
- Alle fra fylte 65 år
- Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine. Se: Influensavaksine til gravide - FHI
- Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år.
- Barn og voksne med:
- kronisk lungesykdom (inkludert astma)
- hjerte og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk)
- diabetes type 1 og 2
- leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
- nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
I tillegg anbefales influensavaksinen til: